Hayat ve Tutum!

Uzun zamandır yazacak konu bulmakta kararsız kaldım. Yazmak çok zor bir iştir. İnsanın ilham alması, sakin olması, odaklanması ve yazma isteğinin gelmesi gerekir. 2006 yılından beri düzenli yazıyorum. Yazmak benim için bir hayat amacı; vazgeçilmez bir tutku ve duygularima (benliğime) ulaşmamı sağlıyan bir araç. Kendimi değerli ve iyi hissetmemi sağlıyor.

Satışın 10 Altın Kuralı kitabını yazdığımdan beri 7 sene geçti. Bu süre zarfında internet, sosyal medya ve mobil cihazlar hayatımızı derinden etkiledi. Bu süre zarfında ben kendimi keşfetmeye, öğrenmeye ve gelişmeye devam ettim. Bu sene bitmeden ikinci kitabımı çıkartmak istiyorum.

İnternet ve sosyal medya ile birlikte tüm iletişim, ilişki ve iş yapma tarzımız değişti. Hayatımıza bir hız, sürekli tüketme ihtiyacı, daha fazla rekabet, maddi doyumsuzluk ve sanal bir sosyallik getirdi.

İnsanın gelişimine en çok kendisine sorduğu sorular katkı sağlar.

  • Daha mı mutluyuz?
  • Daha mı huzurluyuz?
  • Daha mı sağlıklıyız?
  • Daha mı sevgi doluyuz?
  • Hayatımızda en önemli üç değer nedir?
  • Hayattaki amacımız nedir?
  • Hayatın bize anlamı nedir?



İnsanların emek, çaba, fedakarlık, acı çekmeden kariyerlerinde yükselmek istemesi ve insan ilişkilerindeki sevgisizlik, samimiyetsizlik, çıkar dolu ilişkiler bu yüzyıla damgasını vuruyor. İnsanların daha yalnız ve bencil bir varlığa dönüşmesi beni karamsarlığa itiyor.

İnsanların gittikçe değerlerinden uzaklaşması, maddeye düşkünlüğü ve daha bireysel olması, dünyayı daha sevgisiz ve hoşgörüsüz yapıyor. İnsanların anlamadığı nokta evren bir bütündür; bu ne demek? Dünyada ne yaparsak bir şekilde bize geri dönecektir? Bireysel yapılan hiçbir şey diğer insanlar için bir değer ve fayda taşımıyorsa, bizi de tatmin etmeyecektir. Boşluk ve yalnızlık duygusunu bir şekilde paylaşamama ve sevgisizlik olarak yorumluyorum.

Roger Ritz "Kendinizi Kazanın" kitabında şöyle yazıyor: "Hayatta kalma çabası içinde gündelik yaşıyormuşuz gibi görünürüz. Neden? Neden kapasitemizin çok altında yaşamayı kabulleniriz? Neden potensiyelimize ulaşamayız? Neden devamlı erişebileceğimiz noktaların gerisinde kalırız? Bana göre işin özünde farkında olmayışımızdır" diyor Roger Ritz.

Farkında olmak demek; korkularımızın, zihnimizdeki engellerin, endişelerin, gereksiz düşüncelerin sürekli etkisinde kalarak ilerleyememektir.

Son 3 senedir, performans koçluğu yapıyorum. Bana danışanlara şunu tavsiye ediyorum: "Uyum Sağlayın" veya "Terk Edin" kararsızlık en büyük düşmanınız. Malesef, üçüncü bir alternatif yok "şiyaket etmek, söylenmek, başklarını suçlamak veya kötü talihimizi neden olarak göstermek" Psikolojide buna "EGO" deniyor veya "KOMPLEKS veya AŞAĞILIK KOMPLEKSİ".

Koçluk yaptığımdan beri dinlemeyi öğrendim. "Dinlemek" benim için her zaman konuşmaya göre daha sıkıcı gelmiştir. Konuşmak egoma iyi geliyor.. Dinlemenin önemini anladıktan sonra dinlemenin de keyifli olabileceğini gördüm.. Bir hatta birbuçuk saat kesintisiz olarak karşımdakini dinliyebiliyorum. En büyük faydası ilişkiyi güçlendirmesi, karşımdaki kişiyi anlamamı sağlaması ve öğrenmem.

Sam Glenn - Doğru Tutumların GücüSam Glenn "Doğru Tutumların Gücü" kitabında "Sahip olduğumuz davranışların ve tutumların sizin hergün yaptığınız seçimlerin bir sonucu olduklarını bilin" diyor.

Burada sorulması gereken soru şudur: "Bundan sonra daha iyi bir hayat bir hayat sürdürebilmem için, yapabileceğim en doğru seçim hangisi olmalıdır?" Hayatta diğer insanlarla daha iyi ilişkiler kurabilmek, sorunların üstesinden gelebilmek ve performansınızı yükseltebilmek istiyorsanız, işe davranışlarımızı ve tutumlarımızı değiştirmekle başlamalısınız.

"Tutum" ya da "düşünce ve davranış biçimi" yaşamımızın her aşamasını etkiler. Düşüncelerinizi, inançlarınızı, ve alışkanlıklarınızı değiştirerek , daha iyi bir tavıra ve davranışa sahip olabileceğinizin ve böylelikle hayatınızı değiştirebileceğinizin farkına varın.

Nazi kampında yıllarca yaşamayı başaran Yavudi Victor Frankl "Kişinin, her türlü koşul altında kendi düşünce ve davranış biçimini seçme özgürlüğü, onun elinden alınamayacak olan en büyük güçtür." Derken insanın içsel gücünün boyutunu herkese göstermişti. Kitabını okumanızı tavsiye ederim.

Bu kadar çok kişisel gelişim kitabı varken, insanlar neden düşünce ve davranışlarını değiştirmeme konusunda inat ediyorlar? Bunun en önemli sebebikesin bir "amaç" ve "hedeflerinin" olmayışı! Diğer nedenlerin arasında tutkusuz bir yaşam veya ne istediğini bilmemek sayabiliriz. Başarılı bir hayat yaşayabilmek için, ilk olarak neye önem verdiğinize tespit etmeniz gerekir. Buna "önceliklerimiz veya değerlerimiz" de diyebiliriz. Sizin için en önemli şeyler nelerdir? Neye sahip olmak veya yapabilmek isterdiniz?

Amaç ve değerlerinizi belirlemeden, sadece boşlukta ve huzursuz yaşarsınız. Size şunları sormama izin verin: Bulunmak istediğimiz konuma gelmekten sizi alıkoyan bir şey mi var? Hayallerinize ve mutluluğa ulaşmanızın karşısında engel bulunuyor mu?

  • Sizi engelleyen nedir ?
  • Korku mu?
  • Geçmişte yaşadığınız olumsuz bir tecrübe ?
  • Tembellik mi?
  • Kötümser bir tutum mu?
  • Çeşitli bahaneler?
  • Unutamadığınız veya bağışlamayacağınız birisi mi?



O zaman şu sorulara cevap verin:

  • Sık sık şikayet edermisiniz?
  • Çabuk öfklenir misiniz?
  • Başkalarını yargılar ve eleştirir misiniz?
  • Hep bir kurban olduğunuza mı inanırsınız?
  • Kontrolü fazlası ile elinizde mi tutarsınız?



Hayatımızda olumuzlukları aşabilmek için yapmamız gereekn tek şey onların farkında olmak ve yolumuza devam etmektir Hayatın düşündüğünüzden çok daha adil ve değerli olduğuna farketmelisiniz.

William James "Zamanımızın en büyük keşfi, insanın hayatını nasıl değiştirebileceğini öğrenmesidir" diyor. Tutum ve davranışlar değişince hayatımızda düzelir. Albert Schwitzer "başarı, mutluluğun anahtarı değildir, mutluluk, başarının anahtarıdır. Yaptığınız işi severseniz, başarılı olursunuz".

Hepimiz dünyaya bir amaçla geliriz. Onu keşfetmek için uğraşmamız, araştırmamız, risk almamız gerekebilir, o orada bir yerlerdedir. Onu bulduğumuzda, artık hayatımız asla eskisi gibi olmaz! Amacı olan insanlar imkansız diye bir şey olmadığı bilirler, görülmeyeni görürler, güzeli ararlar, daha iyiyi işitirler ve hayallerine ulaşırlar. Bunun için iki şeye ihtiyacınız vardır "Kararlılık" ve "Coşku". Bunlara sahip olmazsanız, hemen pes eder veya vazgeçersiniz.

Hayatta en önemli 3 şeye sahip olmak gerekir: "Doğru eş, doğru arkadaş ve doğru iş“. Bu üçünü doğru seçerseniz hayat ile başedebilecek, istedğinizi elde edecek güç ve enerjiye her zaman sahip olursunuz". Sizi yücelten ve cesaretlendiren insanlarla olun. Sizi sürekli alçaltan, küçümseyen veya eleştiren negatif enerjili insanlardan uzak durun.

Abraham Lincoln şu anlamlı sözleriyle yazımı bitirmek isterim: "Önemli olan ne kadar yaşadığınız değil, nasıl yaşadığınızdır."

Sevgilerimle,
Taner Özdeş

Comments powered by CComment

Bize Ulaşın

Halim Meriç İş Merkezi Cemal Sururi Cd. No:25/18 Şişli İstanbul

  • dummy0532 255 97 82

E-Bülten

E-posta adresinizi girin, size daha fazla bilgi gönderelim...

Ara